United Arab Emirates — immigration · immigration

Can I Convert a Visit Visa to an Employment Visa Without Exiting the UAE?

Yes, foreign nationals can legally convert a visit or tourist visa to an employment visa from within the United Arab Emirates without exiting the country. This transition requires an official in-country status change through ICP or GDRFA and preliminary work approval from MOHRE. However, working before the process is completed remains strictly prohibited, and employers cannot lawfully pass these conversion costs onto you.

None of them were about you. That's how generic guides work. They have to cover everybody. On Caunsel you write down what's actually going on and get answers about your situation, or just talk it through out loud. If it needs follow-up, you keep it as a case, and when there's paperwork, it'll suggest what you need, write it up, and you can e-sign it right there.

What the law says about in-country status changes in the United Arab Emirates

Under Federal Decree-Law No. 29 of 2021 on the Entry and Residence of Foreigners and its executive regulations outlined in Cabinet Decision No. 65 of 2022, visitors in the United Arab Emirates are permitted to alter their residency status while remaining inside the country. You do not need to exit the territory via an airport-to-airport flight or cross a land border if your hiring company completes an internal 'Change of Status' (Ta'deel Al Wad') through the relevant immigration authority.

Depending on the emirate where your employer is licensed, the application is processed either through the General Directorate of Residency and Foreigners Affairs (GDRFA) in Dubai or the Federal Authority for Identity, Citizenship, Customs and Port Security (ICP) across Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Ras Al Khaimah, Fujairah, and Umm Al Quwain. The process requires your prospective employer to first secure a preliminary work permit quota from the Ministry of Human Resources and Emiratisation (MOHRE) or the relevant free zone authority before issuing your employment entry permit.

Crucially, Federal Decree-Law No. 33 of 2021 (the UAE Labour Law) prohibits individuals from working on a tourist or visit visa. Many job seekers arriving from countries like India, the Philippines, Pakistan, Egypt, and Nigeria are misled by recruitment agencies or companies that encourage them to begin work immediately while promising to 'sort the visa out later.' Working prior to the completion of the in-country status change exposes you to substantial legal liabilities, including administrative deportation and entry bans, while the employer faces steep statutory fines.

Employer obligations and avoiding unlawful fees

A common point of friction arises when hiring companies attempt to deduct internal status change fees from the employee's salary or demand cash upfront to process the entry permit. Under UAE labor regulations and Ministerial orders governing MOHRE establishments, employers are legally obligated to bear all recruitment and residency processing costs. Forcing an employee to pay for their own visa, employment permit, or status amendment is an explicit violation of labor law.

If you entered the UAE on a 30-day or 60-day tourist visa, you must monitor your official visa expiry date closely on the ICP or GDRFA public portals. If an employer delays lodging the MOHRE offer letter or stalls on the entry permit, your tourist visa may expire, triggering daily overstay fines of AED 50 per day under current immigration tariffs. Any accumulated overstay fines must be settled before an in-country status change can be completed, and unscrupulous employers frequently attempt to shift this financial penalty onto the employee.

Ensure you receive a countersigned, standardized MOHRE employment offer before relinquishing any original documents. Never hand over your passport for extended periods without an official submission receipt, as withholding personal identity documents without a judicial order is strictly forbidden under UAE Ministry of Interior directives.

Protecting your legal standing and taking the next steps

If you are caught in a situation where an employer is dragging their feet while your visit visa nears expiration, you must act before the legal grace period lapses. Once an employment entry permit is issued inside the country, the employer must apply for the internal status change to switch your file from 'visitor' to 'employment entry permit holder.' Following this, you have a set window to complete your medical fitness screening, submit Emirates ID biometrics, and have the residency visa officially approved.

Do not rely exclusively on verbal assurances from human resources. You can independently confirm whether an electronic work permit or entry permit has actually been drafted by tracking your application number on the MOHRE mobile app or the ICP/GDRFA inquiry portals using your passport details.

Please note: this guide provides general legal information and does not constitute formal legal advice. Caunsel is not a law firm and does not file immigration petitions on your behalf. If an employer is withholding your passport, delaying your status change, or attempting to charge you for your visa, you can use Caunsel to research immigration regulations, securely organize your documents into a case file, or consult with an independent, licensed UAE immigration lawyer.

Steps

Common mistakes

Questions people ask

Do I have to leave the UAE to switch from a tourist visa to an employment visa?

No. Under Cabinet Decision No. 65 of 2022, foreign nationals can process an in-country 'Change of Status' through ICP or GDRFA without exiting the country via an airport-to-airport visa run or land border.

Can my employer deduct the in-country status change fee from my salary?

No. UAE labor regulations strictly stipulate that all recruitment and visa issuance costs—including the in-country status amendment fee—must be borne entirely by the employer. Salary deductions for visa processing are illegal.

What happens if my visit visa expires while the employment visa is being processed?

If the entry permit and status change are not officially registered before your visit visa expires, you will incur overstay fines of AED 50 per day. These fines must be cleared before the residency visa can be stamped, and you should ensure the employer covers any fines caused by their administrative delays.

Ask an independent UAE immigration lawyer on Caunsel to review your MOHRE contract or evaluate whether your employer is properly processing your in-country status change.

Research it with the advisor, keep documents in a case, or talk to an independent lawyer. Start a subscription for AI tools.

General information only, last updated 2026-11-04. Caunsel is not a law firm and does not practise law. AI answers and this guide are not legal advice. Verify filings, deadlines, and statutes with a licensed lawyer in United Arab Emirates — immigration.